השפעת האור הכחול הנפלט ממסכים ותאורת לדים על העיניים שלנו
- אופטיקה כמו פעם
- 23 במאי 2024
- זמן קריאה 2 דקות
"
מהו אור כחול?
אור כחול הוא חלק מהספקטרום הנראה של אור השמש, יחד עם צבעים אחרים כמו אדום, ירוק וצהוב. הוא בעל אורך גל קצר יותר מאשר צבעים אחרים, מה שנותן לו אנרגיה רבה יותר.
מסכי מחשבים, טלפונים ניידים וטאבלטים פולטים אור כחול כחלק מהאור שהם מייצרים. הסיבה לכך היא שדיודות פולטות אור (LEDs), שהן הטכנולוגיה הנפוצה ביותר המשמשת בתצוגות אלו, פולטות אור כחול באופן טבעי.
כמות האור הכחול הנפלטת ממסך תלויה במספר גורמים – למשל סוג המסך שאתו אתם עובדים, הגדרות הבהירות וטמפרטורת הצבע.
מדוע אור כחול עלול להזיק לנו?
החשיפה הממושכת לאור זה עלולה לגרום לנזקים בריאותיים, במיוחד לעיניים שלנו, אבל גם על בריאותנו הכללית:
• פגיעה בבריאות העיניים: אור כחול עלול להזיק לרשתית העין, החלק האחורי של העין האחראי לראייה. חשיפה ממושכת לאור כחול עלולה להגביר את הסיכון להתפתחות ניוון מקולרי, שהוא מצב הגורם לאובדן ראייה מרכזי.
• הפרעות בשינה: אור כחול מדכא את ייצור המלטונין, הורמון השינה. כתוצאה מכך, חשיפה לאור כחול לפני השינה עלולה להקשות על ההירדמות ועל איכות השינה.
• עייפות עיניים: אור כחול עלול לגרום לעייפות עיניים, יובש בעיניים וראייה מטושטשת.
מי חשוף לנזקים של פליטת אור כחול?
כיום, בעידן הדיגיטלי המודרני, כמעט כולנו נחשפים באופן קבוע לאור כחול הנפלט ממסכי מחשבים, טלפונים ניידים, טלוויזיות ותאורת לד.
האור הכחול נחשב לגל אור בעל אורך גל קצר יחסית, המשתרע בטווח של 380 ננומטר עד 500 ננומטר. מחקרים מראים כי החשיפה לאור כחול עלולה לגרום לנזק תאי וקרומים לעין, ובמיוחד לקרנית ולרשתית. הקרנית היא השכבה הקדמית השקופה של העין, והרשתית היא השכבה האחורית הרגישה לאור, האחראית על קליטת אותות ויזואליים ושליחתם למוח.
אחד הנזקים העיקריים של האור הכחול הוא היווצרות רדיקלים חופשיים באזור הרשתית. רדיקלים חופשיים הם מולקולות לא יציבות המגיבות עם תאים ורקמות בגוף, וגורמות לנזק תאי ולהתנוונות של רקמות. החשיפה ממושכת לאור כחול עלולה להאיץ את תהליך ההזדקנות של הרשתית ואף לתרום להתפתחות מחלות עיניים כמו דגנרציה מקולרית קשורת גיל (AMD) ופגיעה בראייה המרכזית.
מעבר לנזק הפוטנציאלי לרשתית, האור הכחול גם עלול לגרום ליובש בעיניים. זאת מכיוון שהחשיפה לאור זה מפחיתה את תדירות הקריצות, מה שמונע מהעיניים לקבל את הלחות והסיכוך הדרושים מהמצמוץ התקין. יובש בעיניים עלול לגרום לגירוי, צריבה ואי-נוחות.
יתרה מכך, החשיפה לאור כחול עלולה לגרום להפרעות בשינה ובמחזור השינה הטבעי של הגוף. האור הכחול מדכא את הפרשת ההורמון מלטונין, האחראי על וויסות מחזור השינה. כתוצאה מכך, החשיפה לאור כחול בשעות הערב עלולה לגרום לקושי להירדם ולשינה לא איכותית.
למרות הסיכונים האפשריים, חשוב לזכור שהאור הכחול אינו רע באופן מוחלט. בכמויות מסוימות, הוא חיוני לתפקוד העיניים ולבריאות הכללית. האור הכחול מסייע בוויסות המחזור היום-לילה של הגוף, בהעלאת הערנות ובשיפור הריכוז. זו רק החשיפה העוצמתית והממושכת לאור כחול שעלולה להיות מזיקה. וכפי שכולנו יודעים, רובנו מבלים את מרבית שעות היום מול מסכי המחשב (וגם הטלפון).
האם יש מה לעשות?
בהחלט – משקפיים אנטי פאטיג (נגד עייפות) בעלות מסנן אור כחול מיוחד. משקפיים אלו כוללות שכבה מסננת המונעת חדירה של קרינת אור כחול מזיקה אל העין. הן מגנות על הרשתית מפני נזקי חמצון עקב החשיפה הממושכת לאור כחול, ומפחיתות עייפות וכאבי עיניים.
ניתן להתאים את המשקפיים גם לאנשים שזקוקים למשקפי ראייה עם עדשות רגילות או מולטיפוקליות. משקפיים אלה מותאמות במיוחד לשימוש יומיומי ארוך טווח מול מסכים ומסייעות לשמור על בריאות העיניים לטווח ארוך.
אנו מציעים מגוון רחב של מסגרות ועדשות איכותיות עם מסנן אור כחול מתוצרת חברות מובילות כמו Essilor, Hoya ועוד.

"
Comments